7- LEED Sertifikasının Maliyeti Nedir?

Bu yazıda LEED Sertifikasının Maliyeti ile ilgili sorulara cevaplar verilmiştir.

İçerik

LEED yeşil bina derecelendirme sistemi, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan USGBC tarafından oluşturulmuş olsa da, kayıt ve inceleme aşamaları için belirli ücretler ödenmelidir. Bu yazıda LEED Sertifikasının Maliyeti Nedir sorusuna cevap bulabileceksiniz.

LEED sertifikasyon sistemine kayıt aşamasında LEED Kayıt Bedeli, ve ilerleyen aşamalarda sertifikanın alınabilmesi için GBCI tarafından yapılacak incelemelerin öncesinde LEED Sertifikası İnceleme Bedelleri proje sahibi tarafından ödenmelidir. LEED maliyetlerinden, leed sertifikasına kayıt bedeli, LEED danışmanı firmanın projeyi sertifikasyon sistemine eklemesi sonrasında ödenir ve kayıt işlemi tamamlanır. LEED sertifikası maliyetlerinden bir diğeri olan, LEED Sertifikası Ücreti olan inceleme bedelleri ise, proje tipine göre farklılık gösteren zamanlarda, inceleme öncesinde ödenmelidir. Yeni inşaatlarda tasarım ve inşaat aşamalarının sonunda ödenen bu ücret, mevcut binalarda ise performans periyodu olarak adlandırılan sürecin sonunda ödenmelidir.

LEED Sertifikasının Maliyeti Nedir?

LEED sertifikası, binaların enerji verimliliği, su verimliliği, malzeme verimliliği, iç mekan hava kalitesi, yenilenebilir enerji kullanımı, atık yönetimi ve sürdürülebilir ulaşım gibi konulardaki performansını değerlendirerek binalara verilir.

LEED sertifikası almak, binaların çevresel performansını artırmanın ve sürdürülebilirliği teşvik etmenin etkili bir yoludur. LEED sertifikalı binalar, geleneksel binalara göre daha az enerji ve su tüketir, daha az atık üretir ve daha sağlıklı bir iç mekan ortamı sağlar. Ayrıca, LEED sertifikalı binalar, yatırımcılar ve kiracılar için daha çekici hale gelebilir. Kısaca, LEED sertifikası binanın işletim maliyetlerini azaltılmasını sağlarken, yapının değerinin artmasını da sağlamaktadır.

LEED sertifikası almak, inşaat maliyetlerini artırabilir. Ancak, bu maliyetler, uzun vadede enerji ve işletme maliyetlerinde tasarruf sağlayarak telafi edilebilir. LEED sertifikası ile ilgili maliyetler, projenin büyüklüğüne, karmaşıklığına ve tasarımına bağlı olarak değişkenlik gösterir.

LEED Sertifikasının Maliyeti

Danışmanlık Bedeli: Bir yapının sertifika alabilmesi için öncelikle ön koşulları ve diğer gereklilikleri sağlaması gerekmektedir. Bu nedenle, konusunda uzman bir yeşil bina danışmanı ile çalışmak sürecin doğru yönetilmesi için önemlidir. LEED danışmanı projenin tasarımı, malzeme seçimleri ve inşaat aşaması için proje ekipleri ile birlikte çalışır, ve sertifikanın alınmasına kadarki sürecin yönetiminden sorumludur.

Bu noktada LEED Danışmanlık Maliyeti LEED Maliyet kalemleri arasında yer alacak olsa da, USGBC’ye üye bir danışman firma ile çalışmak LEED Kayıt ve Sertifika Ücretlerinde indirimli fiyatlardan yararlanmak anlamına da gelmektedir. Aşağıda üyelikli ücretler ile hesaplanan LEED sertifikası maliyetleri verilmiştir.

LEED Sertifikası Kayıt Bedeli: Proje tipine göre ve bina sayısına göre belirlenen ücret olup, 1 binadan oluşan yeni bir inşaatın üye firmalar için indirimli kayıt ücreti 1188 EURO’dur.

LEED İnceleme Bedelleri: Yeni inşaatlar, ticari iç mekan projeleri, mevcut binalar için farklılık göstermektedir. Proje büyüklüğü arttıkça birim maliyeti düşmekte olduğundan, sabit bir rakam söylenemez.

Fikir vermesi açısından üç farklı projenin LEED sertifikası maliyeti için örnek hesaplar verilmiştir:

  1. Yeni inşaatlar kategorisinde, ve toplam kapalı kullanım alanı 4.500 metrekareye kadar olan, tek binadan oluşan bir projenin tasarım aşaması inceleme bedeli 2.288 EURO ve inşaat aşaması inceleme bedeli 775 EURO’dur.
  2. Yeni inşaatlar kategorisinde, ve toplam kapalı kullanım alanı 25.000 metrekare olan, tek binadan oluşan bir projenin tasarım aşaması inceleme bedeli 11.840 EURO ve inşaat aşaması inceleme bedeli 4.037 EURO’dur.
  3. Yeni inşaatlar kategorisinde, ve toplam kapalı kullanım alanları 4.500 ve 25.000 metrekare kadar olan iki binadan oluşan bir projenin LEED sertifikasına kayıt bedeli 3.564 EURO, tasarım aşaması inceleme bedeli 12.490 EURO ve inşaat aşaması inceleme bedeli 4.342 EURO’dur.
  4. Mevcut binalar kategorisinde ve toplam kapalı kullanım alanı 15.000 metrekare olan bir binanın LEED sertifikasına kayıt bedeli 1.188 EURO ve LEED sertifikası ücreti 3.697 EURO’dur.

*Toplam kapalı kullanım alanı hesaplarında kapalı otoparklar hariç tutulmalıdır.

Maliyeti Etkileyen Faktörler

LEED sertifikası maliyetlerini etkileyen faktörler şunlardır:

Binanın büyüklüğü ve karmaşıklığı: Büyük ve karmaşık binalar, küçük ve basit binalara göre daha fazla maliyete neden olabilir.

Binanın tasarımı: LEED sertifikası için tasarlanmış binalar, geleneksel binalara göre daha fazla maliyete neden olabilir. Ancak, LEED sertifikası ile ilgili maliyetler, uzun vadede enerji ve işletme maliyetlerinde tasarruf sağlayarak telafi edilebilir.

Danışmanlık hizmetleri: LEED sertifikasını alabilmek için danışmanlık hizmetleri almak gerekir. Danışmanlık hizmetlerinin maliyeti, projenin büyüklüğüne, karmaşıklığına, talep edilen sertifika seviyesine ve işin süresine bağlı olarak değişir.

LEED Sertifikası Maliyetlerinin Azaltılması

LEED sertifikası maliyetlerini azaltmak için alınabilecek bazı önlemler şunlardır:

İnşaat sürecinin erken aşamalarında LEED sertifikası almaya karar vermek: Bu, tasarım ve inşaat aşamasında LEED sertifikası gerekliliklerini göz önünde bulundurarak maliyetleri azaltmaya yardımcı olabilir.

Enerji verimliliği ve su verimliliği sağlayan teknolojiler kullanmak: Bu teknolojiler, enerji ve su kullanımını azaltarak LEED sertifikası maliyetlerini düşürebilir.

Geri dönüştürülmüş ve sürdürülebilir malzemeler kullanmak: Bu malzemeler, çevresel etkiyi azaltarak LEED sertifikası maliyetlerini düşürebilir.

Danışmanlık hizmetleri konusunda rekabetçi teklifler almak: Danışmanlık hizmetleri için birden fazla şirketten teklif almak, maliyetleri azaltmaya yardımcı olabilir.

Bu yazıda LEED Sertifikasına Ne Zaman Başvurulmalı sorusuna cevaplar verilmiştir.
Bu yazıda LEED Sertifikasının Puanlama Sistemi hakkındaki sorulara cevaplar verilmiştir.
Bu yazıda LEED Sertifikası Türkiye Yetkilisi sorularına cevaplar verilmiştir.
Bu yazıda LEED Sertifikasının Maliyeti ile ilgili sorulara cevaplar verilmiştir.
LEED yeşil bina derecelendirme sistemi içerisinde ön koşullar ve puanlara sahip başlıklar yer almaktadır.
LEED yeşil bina sertifikası Türkiye ve dünyada en fazla tercih edilen çevre dostu bina derecelendirme sistemidir.