2- LEED Sertifikası Nasıl Alınır?

LEED Sertifikası Nasıl Alınır sorusuna ait web sitesi görseli
LEED sertifikası yeni inşaatlar ve mevcut binalar için alınabilmekte olup sertifikasyon süreçleri farklılık göstermektedir.

İçerik

LEED yeşil bina sertifikası mevcut binalara ve yeni projelere alınabilmektedir. Bu yazımızda her iki durum için de birçok kişi tarafından sorulan LEED sertifikası nasıl alınır sorusunu cevaplamaya çalıştık. Sorularınızın cevaplarını bulamazsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yeni İnşaatlarda LEED Sertifikası Nasıl Alınır?

LEED yeşil bina sertifikasyon sistemi, ofis, okul, otel, çekirdek ve kabuk, depo, veri merkezi, hastane gibi birçok farklı türdeki yeni inşaatlar ile ticari iç mekan inşaatlarında, proje sahasının seçilmesinden inşaatın bitimine kadarki tüm süreçleri kapsamaktadır. LEED sertifikasına başvurmak için öncelikle LEED sertifikası konusunda uzmanlığı bulunan LEED AP BD+C uzmanlık belgesine sahip bir danışman ile görüşmeniz faydalı olacaktır. Türkiye’de USGBC üyesi firmalar listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Yeni inşaatlar için LEED sertifikasyon süreci:

  1. Projenin MPR’a uygunluğunun sorgulanması (MPR: Minimum Program Gereksinimleri)
  2. Projenin LEED yeşil bina sertifikasının ön koşullarına uygunluğunun değerlendirilmesi
  3. LEED kaydının yapılması
  4. Proje tasarımlarının LEED kriterlerine uygun olarak yapılması
  5. Ürün, malzeme seçimlerinin LEED kriterlerine uygun olarak yapılması
  6. Tasarım aşaması değerlendirmeleri
  7. İnşaat sürecinin LEED kriterlerine uygun olarak tamamlanması
  8. İnşaat aşaması çalışmalarının değerlendirilmesi
  9. Toplanan puanların belirlediği seviyede LEED sertifikasının alınması

Yeni inşaatlarda LEED sertifikasının ön koşul ve kredi bilgilerini içeren yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Mevcut Binalarda LEED Yeşil Bina Sertifikası Nasıl Alınır?

Mevcut yapılarda LEED sertifikasına başvurulabilmesi için, yapının asgari 1 yıl işletimde kalmış olması gerekmektedir. Yeni tamamlanmış bir yapının mevcut bina sertifikası alması uygun değildir, ancak işletme süreci oturduktan ve yeterli süre geçtikten sonra mevcut bina sertifikası için başvuruda bulunulabilir. Mevcut binalardaki sertifikasyon süreci, enerji ve su tasarrufunu, ulaşımdan kaynaklı emisyon azaltımını, atık yönetiminin yapılmasını, işletim sürecinde kullanılan temizlik malzemeleri, sarf malzemeleri, elektrikli ekipmanlar (toner, batarya, aydınlatma aygıtı vb.) gibi konularda yeşil ve çevre dostu malzemelerin kullanılması gibi kriterlere sahiptir.

Bu kısımda mevcut binalarda LEED sertifikası nedir LEED sertifikası nasıl alınır leed ile ilgili sorulara yanıt vermeye çalıştık.

Mevcut binalar için LEED sertifikasyon süreci:

Mevcut binalarda LEED yeşil bina sertifikasyon sisteminde yer alan kriterlerin planlandığı, uygulandığı ve incelendiği sürecin sonunda sertifika alınabilmektedir. Performans periyodu olarak anlandırılan bu süreç 3 ay ile 1 yıl arasında olabilse de, 3 aylık süre geçmiş verilerin tamamen uygunluğu durumunda dikkate alınabilmelidir.

Mevcut binalarda LEED sertifikasının geçerlilik süresi 3 yıl olup, yenilenmesi durumunda 3 aylık performans periyodu yeterli olacaktır. İlk defa LEED sertifikası alacak bir mevcut yapı için sertifikasyon sürecinin 9 ay ile 15 ay arasında olacağı öngörülmektedir.

Mevcut Binalar için LEED Sertifikası

LEED Sertifikasını Kimler Alabilir?

LEED sertifikası, hem mevcut binalara hem de yeni projelere başvurulabilecek bir yeşil bina sertifikasıdır. Bu sertifikayı almak isteyen herkes başvuruda bulunabilir. Başvuruda herhangi bir kısıtlama yoktur ve herhangi bir kurum, kuruluş veya birey binasına bu sertifikayı alabilir. LEED danışmanlığı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

LEED Sertifikasının Alınması Zor Mu?

LEED toplam 100 puandan oluşan kriterlere sahip bir yeşil bina derecelendirme sistemidir. Kriterler içerisinde sağlanması zorunlu olan ön koşullar bulunduğu gibi, farklı puanlara sahip başlıklar da bulunmaktadır. Bir binanın sertifikalandırılması için öncelikle ön koşullar sağlanmalı, akabinde gerekli olan minimum puan toplanmalıdır. Minimum puan sertifika için 40 olsa da, hedeflenen sertifika seviyesine göre değişiklik göstermektedir.

LEED sertifikasının içeriği diğer kurumsal sertifikalara kıyasla daha detaylı ve meşakkatlidir. Danışman ile çalışmanın bir zorunluluk olmamasına karşılık, konusunda uzman bir danışman ile çalışılmadan sertifikanın alınabilmesi oldukça zordur. Kriterler arasında yer alan bina enerji modellemesi, su ve enerji tasarrufu, gün ışığı simülasyonu, temel test ve devreye alma koordinasyonu gibi konular, konusunda uzmanlık isteyen çalışmalardır.

LEED yeşil bina sertifikasyon sisteminin kurucusu ve geliştiricisi USGBC tarafından hazırlanan LEED sertifikasyon süreci ile ilgili yazılara buradaki linkten ulaşabilirsiniz.

Bonus: Yeşil Bina Sertifikası Nedir LEED Sertifika Seviyeleri Nelerdir?

Yapıların çevre dostu ve sürdürülebilirlik kriterlerini ölçen, binaların daha az enerji ve su tüketmelerini hedefleyen, insanların daha sağlıklı ve konforlu iç mekanlarda vakit geçirmeleri için kriterler sunan sertifikasyon sistemleri farklı kuruluşlar tarafından oluşturulmuştur. Bu sertifikaların kriterlerinin sağlandığı durumlarda ise Yeşil Bina Sertifikası alınabilmektedir. LEED sertifikası da bu yeşil bina sertifikaları arasında en çok bilinen ve kullanılan yeşil bina derecelendirme sistemidir.

LEED sertifikasında 4 farklı sertifika seviyesi bulunur: Yalın, Gümüş, Altın, Platin. Sertifika seviyeleri arasındaki fark, sertifikasyon sistemi içerisindeki kriterlere uyum miktarına göre alınan puanların neticesidir. Platin sertifikasına sahip bir yapıda kriterlerin çoğuna uyulmuş iken, yalın sertifika seviyesine sahip bir bina 110 puan arasından 40 ile 49 arasında puan almıştır. Sertifika seviyeleri binaların sürdürülebilirliğe olan katkılarını göstermektedir.

Bu yazıda LEED Sertifikasına Ne Zaman Başvurulmalı sorusuna cevaplar verilmiştir.
Bu yazıda LEED Sertifikasının Puanlama Sistemi hakkındaki sorulara cevaplar verilmiştir.
Bu yazıda LEED Sertifikası Türkiye Yetkilisi sorularına cevaplar verilmiştir.
Bu yazıda LEED Sertifikasının Maliyeti ile ilgili sorulara cevaplar verilmiştir.
LEED yeşil bina derecelendirme sistemi içerisinde ön koşullar ve puanlara sahip başlıklar yer almaktadır.
LEED yeşil bina sertifikası Türkiye ve dünyada en fazla tercih edilen çevre dostu bina derecelendirme sistemidir.