LEED Sertifikası Nedir?
LEED sertifikası Türkiye ve Dünya’da en fazla tercih edilen ve Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilmiş olan çevre dostu binaları derecelendiren bir sistemdir. Bu kısa makalemizde LEED Sertifikası Nedir? sorusuna cevap bulabileceksiniz.
LEED Nedir? LEED Kelimesinin Anlamı
LEED, Leadership in Energy and Environmental Design kelimelerinin kısaltmasıdır ve Türkçe’ye “Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik” olarak çevrilebilir. LEED sertifikası, USGBC (U.S. Green Building Council – Amerikan Yeşil Binalar Konseyi) tarafından oluşturulmuştur ve düzenli olarak güncellenmektedir. Sertifika, kurucusu ve sertifikayı talep eden kurumdan bağımsız olan, üçüncü taraf bir kuruluş olan GBCI (Yeşil İş Belgelendirme Kuruluşu) tarafından verilmektedir.
Genel Olarak LEED
LEED yeşil bina derecelendirme sistemi, sağlıklı, yüksek verimli ve maliyet etkin binalar oluşturmak için bir çerçeve sunar. Oldukça esnek bir yapıya sahip olan LEED sertifikasyon sistemi, neredeyse tüm bina türleri için uygundur ve 165 ülkede başarı ile uygulanmaktadır.
LEED, binalarda enerji, su ve doğal kaynak tasarrufunun sağlanması, daha az atık üretilmesi ve insan sağlığının desteklendiği binaların tasarlanması, inşa edilmesi ve işletilmesi için oluşturulmuştur. Sertifikaya sahip olan binaların sürdürülebilirlik kriterleri dikkate alınarak tasarlandığı ve inşaa edildiği, uluslararası bilinirliği ve güvenilirliği olan kurum tarafından onaylandığı anlamını taşır.
LEED sertifikası binaların kira değerini artırır, işletme maliyetini düşürür ve çalışanların verimliliğini artırır.
Neden LEED Sertifikası?
LEED yeşil bina sertifikasyon sistemleri, bina kullanıcılarının sağlığı ve verimliliğinin en üst düzeye çıkartılması, doğal kaynakların daha az kullanması, atık miktarı ile olumsuz çevresel etkilerinin azaltılması ve yaşam döngüsü maliyetlerinin azaltılması gibi konuları dikkate alır. Sertifikasyon süreci binaların tasarlanması, inşa edilmesi ve işletilmesini kapsar.
- Uluslararası tanınan sertifika
- Daha hızlı kiralama
- Daha yüksek satış geliri
- Daha sağlıklı iç mekanlar
- Enerji, su ve diğer kaynakların daha az kullanımı
- Bina sakinleri, topluluk ve çevre için daha iyi binalar
- Üçüncü taraf yeşil bina onayı
LEED Sertifikası Nasıl Alınır?
Yazı serimizde LEED sertifikası nasıl alınır? sorusuna bir sonraki yazımızda yer verdik. İlgili yazımıza aşağıdaki buton vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.